Kathmandu, Thamel + uitbreiding
Bhagwan Bahal, Vikramsila Mahavihar


Het voorfront van Bhagwan Bahal

GPS: 27 42 57.04 N / 85 18 44.45 O

Volgens de literatuur liggen in Noord-Thamel Bhagwan Bahal en Thamel Bahal tegenover elkaar. Ik heb daar echter slechts één bahal gevonden, maar wel met drie tempels en twee binnenplaatsen. De mooiste tempel staat aan het eerste binnenplein, dat vaak is afgesloten met een stalen hekwerk. Vroeg in de morgen, zo ongeveer van 6 tot 9 uur hebt U de meeste kans wat meer te zien.
Volgens de informatie die ik er kreeg worden de namen Bhagwan Bahal, Thamel Bahal, Thambahal, Thambahil en Vikramasila Mahavihar allemaal voor hetzelfde complex gebruikt.

Ik vertel deze legende omdat ik het interessant vind dat er uit verschillende culturen analoge verhalen komen. In het Oude Testament staan de lotgevallen beschreven van de vrouw van Lot, die de kans had gekregen om uit Sodom te vluchten toen de steden Sodom en Gomorra door God verwoest werden, maar die ondanks de waarschuwing om niet om te kijken, haar nieuwschierigheid niet kon bedwingen en toch omkeek. Verder deed de legende me denken aan de Odyssee van Homerus, namelijk het verhaal over de ontmoeting van Odysseus en zijn metgezellen met de sirenen. Nieuwschierige zeelui die naar de sirenen luisterden kwamen om doordat ze met hun boot op de klippen strandden.


Fotoserie.